Veckobrev 36, v 18 - 20/21

onsdag 5 maj 2021

Ingrid Hesser

Skärningspunkten mellan historia, kultur och vin

Vid fredagens lunchmöte fick vi av vår medlem Jan Herrlin lyssna till en intressant föredragning om vinets historia som Jan genom sina efterforskningar tecknat ner i en skrift med titeln ”Om statsmän, generaler, författare, skalder och kompositörer  kring sekelskiftet 1700-1800 samt deras förhållande till vin”.
Föredragningen började med korkens historia. Korkträden växte i Portugal, men den tidskrävande bearbetningen bidrog till att korkarna blev alltför dyrbara varpå man övergick  till att pressa ihop korkrester. Vi fick även en lektion i förvaring av vin från antikens drejade amforor, senare vid tiden för Kristi födelse i tunnor av trä, och när konsten att blåsa glas upptäcktes  karaffer och flaskor.

Jan fortsatte sin berättelse med början på 1600-talet om hur britter bosatte sig i östra delar av Nordamerika och tog med sig sina vinvanor. Så småningom framstod krav av att de skulle betala en skatt vilket väckte vrede, men med hjälp av The Boston Teaparty 1773 – 1781 genomfördes britternas självständighet borta i östra USA.

Självständighetsförklaringen med president Jefferson och ytterligare 7 medlemmar genomfördes och firades 1776.  Man skålade i vin (Madeira) som fortsättningsvis blev en tradition.

Även Napoleons, Karl XIVs och Bethovens vinvanor var speciella och kulturella. Med tiden upptäcktes även tjusningen med Champagne, varpå Jan avslutade sin föredragning att med sabel sabrera en flaska champagne.